توصیف و تحلیل پدیدار شناسانه اثراث بارشناختی در آموزش جغرافیا
کد مقاله : 1038-GHCONF5 (R1)
نویسندگان
مریم رستمی *1، ناهید ثامتی2
1استادیار، گروه آموزش روانشناسی و مشاوره ، دانشگاه فرهنگیان، صندوق پستی 889-14665تهران،ایران.
2استادیار، گروه آموزش روانشناسی و مشاوره، دانشگاه فرهنگیان، صندوق پستی 889-14665تهران، ایران
چکیده مقاله
هدف: نظریه بارشناختی یک چارچوب نظری است که بر مبنای ساختار شناختی یادگیرنده پایه ریزی شده است. از تلویحات کاربردی نظریه بارشناختی به کارگیری اصول این نظریه در طراحی آموزشی است. . بنابراین پژوهش حاضر با هدف توصیف و تحلیل پدیدارشناسانه اثرات بارشناختی در آموزش جغرافیا می پردازد.

روش: رویکرد پژوهش کیفی و از نوع پدیدار شناسی بود.جامعه پژوهش، شامل اساتید برنامه ریزی درسی و روانشناسی تربیتی باحوزه تخصصی بار شناختی در سال 1404 -1403 بود. که از طریق نمونه گیری هدفمند 30نفر از اساتید تا رسیدن به اشباع نظری داده ها، از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته در پژوهش شرکت داده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مدل هفت مرحله ای کلایزری صورت گرفت.

یافته ها: تحلیل عمیق دیدگاه های اساتید در ارتباط با کاربرد مثال های حل شده و تکمیل مسئله باعث شناسایی درک عمیق‌تر مفاهیم، توسعه مهارت‌های حل مسئله، تقویت انگیزه و علاقه، یادگیری فعال ؛ کاربرد اثرتقسیم توجه موجب تنوع اطلاعات، کاهش بار شناختی ،تقویت ارتباطات و استفاده از ابزارهای چندرسانه‌ای؛ اثر مجرای حسی باعث تقویت تجربه حسی ،تعامل و فعالیت‌های عملی، تجربه چندحسی، تقویت حافظه و اثر افزونگی تنوع منابع، ارتباط مفهومی،کمک به سازماندهی اطلاعات؛ همچنین اثر معکوس خبرگی و حذف راهنمایی موجب تمرکز بر مبانی، کاهش بار شناختی، توسعه مهارت‌های تفکر انتقادی دردانش آموزان شود.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته حاکی از آن است که اساتید معتقدند ، درک اثرات بارشناختی در یادگیری جغرافیا می‌تواند به بهبود فرآیند یادگیری کمک کند.
کلیدواژه ها
پدیدارشناسی، اثرات بار شناختی: آموزش، جغرافیا
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی